Binnenstad, Utrecht

Utrechtse monumenten in ere hersteld

Vier jaar achtereen werkte Hagemans in de binnenstad van Utrecht aan het herstel van Rijksmonumenten. Een behoorlijke beproeving voor onze vakmannen, want hoe bereik je de achtergevel van een pand zonder achteringang? Hoe herstel je een monument zonder af te wijken van het oorspronkelijk ontwerp? Het lukt ons. En dat niet alleen: gedurende het traject wint Hagemans het vertrouwen van de bewoners. Deze zijn veelal niet thuis tijdens onze werkzaamheden en zij gaven ons ‘’gewoon’’ de huissleutel. Een mooier blijk van vertrouwen kunnen we niet krijgen.

 

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opknappen van het houtwerk, het in ere herstellen van de oorspronkelijke detaillering, het stuken van wanden, schilderwerk en de reparatie van de gevels. Bijzonder zijn ook de valramen, met nog ouderwets een gewicht achter het kozijn. De nieuw te plaatsen ramen en deuren vervoeren we door de woning, via de steigers. Alleen op die manier komen we aan de achterzijde. Het is een kruip-door-sluip-door tafereel, waarbij we uiterst zorgvuldig te werk gaan.

 • Opdrachtgever:
  Mitros
 • Type werkzaamheden:
  Planmatig Onderhoud
 • Aantal woningen:
  70 woningen
 • Budget:
  € 253.000

Wouter Pieterse, projectleider Hagemans

“Door goede inspectie vooraf konden de werkvoorbereiders direct het juiste materiaal en materieel bestellen. Daarnaast wonnen we tijd door de fiets te pakken als vervoersmiddel, in plaats van de auto. Deze fietsen schaften we speciaal aan om snel tussen de 'bouwplaatsen' te kunnen schakelen. Het werk aan de woningen planden we juist bewust minder strak. Zo gaven we bewoners de ruimte om tijd vrij te maken in hun agenda als ze voor werkzaamheden thuis moesten zijn.” 

Cor van ‘t Hof, voorman Hagemans

“Ik ben gewend aan de omstandigheden in zo'n drukke binnenstad; hier bestaan geen standaardoplossingen. Je moet er bovenop zitten en dat waardeert Mitros. Waarom? Ik denk omdat de opdrachtgever weet dat ik zelf oplossingen zoek en bewonersvragen direct oppak. Ik zorg bijvoorbeeld dat ergens gelijk een nieuwe deur in komt of ter plaatse wordt geregeld met de bewoners. Van tevoren en naderhand ga ik bij de bewoners langs: om verwachtingen te bespreken en te checken of iedereen tevreden is met de aanpak en het resultaat. Suzanne maakt inmiddels geen ronde meer om te kijken of het allemaal goed is verlopen. Er is nu zo veel vertrouwen dat die ronde overbodig is.”

Suzanne Jansen, regisseur PO Mitros

“Het was geen gemakkelijke klus: tientallen monumentale panden verspreid over de binnenstad van Utrecht. Maar de samenwerking verliep vlekkeloos. Alle lof voor Cor, hij levert uitstekende kwaliteit. Het eerste jaar werkten we aan ongeveer 70 eenheden. Tijdens mijn rondes kon ik geen opleverpunt vinden. De binnenstad vraagt andere kwaliteit, meer aandacht en voorzichtigheid. Daar zorgt Hagemans voor. Ze regelen alles zelf. Voor bewoners voelt zo'n huis toch als eigen bezit, dat kan lastig zijn. Daarom is de werkwijze van de voorman belangrijk. Die maakt of kraakt het.”