Singendonckstraat, Nijmegen

In Nijmegen-Oost ligt een unieke kleine wijk, Volksbelang genaamd. In 1895 begon de bouw van in totaal 137 woningen. Dit gebeurde dankzij zeventien welgestelde Nijmeegse heren die in datzelfde jaar de Stichting Volksbelang oprichtten, ‘voor de verbetering van de huisvesting van de arbeidende klasse en van verdere minvermogenden’.


Inmiddels zijn de woningen in het bezit van de woningcorporatie Woonwaarts. Voor Woonwaarts verduurzamen we op dit moment 11 woningen die in deze bijzondere wijk staan. Een uitdagend project want vanuit stedenbouwkundig oogpunt mag er niets aan het aangezicht veranderen. Daarom isoleren we de woningen van binnenuit, van vloer tot dak.  Een ingrijpende renovatie voor de bewoners. De bewoners verblijven daarom tijdelijk in een wisselwoning tot de werkzaamheden afgerond zijn. Zo beperken we de overlast tot een minimum.

 

De werkzaamheden/maatregelen op een rij:

– Voegwerk herstel van schoorstenen;

– Vervangen bestaande kozijnen;

– Voor-, achter- en kopgevels voorzien van voorzetwanden inclusief dagkantafwerking en nieuwe vensterbanken;

– Versterken beganegrondvloer, door een stalenconstructie te plaatsen;

– Kopgevel woningen (2 stuks) voorzien van nieuwe trappen;

– Vloerisolatie deels Neopixels, deels houtwol cementplaten;

– Na isoleren platte daken van aanbouwen;

– Isoleren van de aanbouwen. Dit gebeurt van buitenaf. We maken gebruik van een BGI-systeem (geïntegreerd warmte-isolatiesysteem) afgewerkt met sierpleister.

 

 

In onderstaand filmpje laten we wat meer van de wijk zien en  bezochten de voorman die uitleg geeft over de werkzaamheden.

 • Opdrachtgever:
  Woonwaarts
 • Type werkzaamheden:
  Groot onderhoud en energetische maatregelen
 • Aantal woningen:
  11 woningen
 • Budget:
  € 808.832