Spoorbuurt, Nijmegen

Anderhalf tot twee woningen per dag

Samen met twee andere partners, is Hagemans verantwoordelijk voor de verduurzaming (naar label A en B) van 500 vóóroorlogse woningen in de Spoorbuurt. Een mooie en gewilde wijk in Nijmegen Oost. Het gaat om maar liefst 90 verschillende woningtypen die met een resultaatverplichting worden gerenoveerd in een strakke (UAV-GC) contractvorm. De eerste 191 woningen (1ste fase) hebben we in dertig weken tijd gerealiseerd.

 

In het eerste jaar draaiden we een proef met 19 woningen, om de juiste aanpak te bepalen. We ontdekten al snel dat de daken beter van buitenaf geïsoleerd konden worden, in plaats van binnenuit. Voor bewoners ook een uitkomst: zij hoefden hun zolders niet leeg te maken. Zo leer je gaandeweg. Behalve dakisolatie voorzagen we de woningen van isolatieglas, spouwmuur- en vloerisolatie. Tot slot verzorgden onze mannen het schilderwerk en kregen de woningen nieuwe zinken goten. En niet onbelangrijk: bínnen de planning, bínnen het budget.

 • Opdrachtgever:
  Woningbouwstichting De Gemeenschap
 • Type werkzaamheden:
  Grootonderhoud
 • Aantal woningen:
  500 woningen
 • Budget:
  € 16.000.000

Hans Peters, opzichter De Gemeenschap

“Bij een groot, meerjarig project als dit is vertrouwen heel belangrijk. We werken al jaren met Hagemans samen en weten dat het een partij is die alles goed regelt, onderling én met onze andere ketenpartners. In 3 jaar bijna 500 woningen opknappen is een enorme klus, maar we lopen op schema.”

Elly Janssen, bewoner

“Ik vertrouw de mannen van Hagemans volledig. Ze hebben een paar maanden met een keet hier voor de deur gestaan en zo bouwden we een zeer leuke band op. Ze overlegden goed wanneer op de dag ze welke werkzaamheden uitvoerden – ook vanwege mijn dochtertje dat tussen de middag naar bed gaat. Als ik de deur uit moest gaf ik ze met een gerust hart mijn sleutels. Nu de keet weg is vind ik het hier zelfs een beetje kaal en stil!”

Thijs van Lith, projectleider Hagemans

“Ontdekken we tijdens het werk dat ergens een betere oplossing voor is, dan gaan we daar gewoonlijk met de opdrachtgever over in gesprek. Dat is lastiger met een UAV-GC-contract. Je legt van tevoren alles heel precies vast en wijkt daar niet van af. In het verleden zeiden we weleens: wij hebben UAV-GC 'light'. Dat wil zeggen dat we werken volgens afspraak, maar alert zijn op kansen om iets efficiënter aan te pakken. Dit project laat zien dat we ook volledig op basis van de UAV-GC kunnen werken.”