Pelgromhof, Zevenaar

Nominatie Schildersvakprijs voor ecologische woningen

Niet zomaar een gevelonderhoudsklus: in Zevenaar werkte Hagemans mee aan de modernisering van de 169 seniorenappartementen aan de Pelgromhof. Een complex dat opvalt dankzij haar unieke, ecologisch bewuste ontwerp. Wij namen het schilder- en herstelwerk van alle gevelelementen voor onze rekening. De detaillering van de kozijnen, het toegepaste ‘oregon pine’-hout en de omstandigheid dat alle onderdelen voorheen in een natuurverfsysteem op waterbasis waren behandeld, vroeg om maatwerk.

 

We deden een aantal proeven, waaruit bleek dat het schuren van het houtwerk geen optie was. Het hout was te zacht, de detaillering te complex. Uiteindelijk kozen we ervoor de oude verflaag geheel weg te branden. Daarnaast moest de kleurstelling worden aangepast: de ooit vastgestelde kleuren bevonden zich namelijk niet in onderhoudsklasse l. De architect heeft op aanvraag nieuwe kleuren uitgekozen, die aan de bewoners zijn voorgelegd. Zo werd besloten om het houtwerk van ramen, deuren en kozijnen aan de buitenkant lichtroze te kleuren en het houtwerk aan de kant van de binnentuin lichtgroen. Met dit project haalden we een nominatie voor de landelijke Schildersvakprijs 2017.

 • Opdrachtgever:
  Baston Wonen
 • Type werkzaamheden:
  Planmatig onderhoud
 • Aantal woningen:
  169 woningen
 • Budget:
  € 500.000,-

Frans Bijleveld, voorman Hagemans

“Er komt veel op de bewoners af tijdens zo'n project. Ik ga bij hen langs en leg duidelijk uit wat we doen. Zoals de kleurkeuze bij dit project bijvoorbeeld; bewoners vonden het in eerste instantie best heftig. Ik kan dat dan relativeren. Daarnaast ben ik op de werkvloer vooral aan het peilen: wat moet er gebeuren? Wat is klaar? Maar dat vind ik ook het leukst aan het werk: die uitdaging. Doelen halen en werk leveren waar iedereen tevreden mee is. De bewoners, de corporatie en wijzelf.”

Albert van Rangelrooy, opzichter Baston Wonen

“Hagemans is een onderhoudspartij die verder gaat dan schilderwerk: ze bieden een totaalaanpak. Ze denken mee en voeren ook energetische werkzaamheden uit. Wat wij belangrijk vinden zijn korte lijnen en duidelijke afspraken. We willen een partner die ons ontzorgt. Hagemans is zo'n partij. De voorman is daarin cruciaal: Frans heeft veel contact met de bewoners, voor iedereen is duidelijk dat hij het aanspreekpunt is. Als een soort schoolmeester loopt hij rond en stelt mensen gerust. We werken al langer met Hagemans samen en ze hebben ons nooit teleurgesteld. Ze hebben de knowhow en scoren goed op onze KPI's: tevreden bewoners, op planning en met nauwelijks opleverpunten.”